Sertésszektor: telepvezetői képzés indulSertéstelep-vezetői képzést hirdetett a Debreceni Egyetem holland partnereivel. A jövő februárban induló, négy hónapos kurzuson a jelentkezők megismerhetik a legújabb nyugat-európai technológiákat és gyakorlati fogásokat, valamint egy teljes hetet tölthetnek el Hollandiában. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának főigazgatója szerint a képzés kiemelt figyelmet fordít a bio-biztonságra, a klímaszabályozásra, a takarmányozásra és az állategészségügyi kérdésekre.

Gyakorló telepvezetők jelentkezését várják a Debreceni Egyetem új, sertéstelep-vezetői képzésére – közölte az egyetem sajtóirodája. A kurzus 2016 februárjában indul 25 résztvevővel, akik minden hónap első hetében tematikus képzésen vesznek majd részt, a további hetekben pedig az interneten, levelező fórumon keresztül folytatják tanulmányaikat.

Egy hét Hollandiában

A résztvevő magyar telepvezetők egy teljes hetet Hollandiában töltenek majd, ahol főleg a gyakorlati fogásokkal ismerkedhetnek meg. A képzés résztvevőinek a negyedik hónap végére telephely-fejlesztési tervet kell készíteniük, valamint egy saját vállalkozásukról szóló protokollt kell benyújtaniuk. 

Csíkász Szabolcs, a holland partnereket képviselő UBM Genetics Kft. ügyvezetője szerint Magyarországon kevésbé hatékony a munkaerő-kihasználtság, mint Hollandiában. Úgy véli, kevesebb emberrel és sokkal hatékonyabban kellene működtetni a sertéstelepeket és az lenne a cél, hogy a vezetők ne a napi munkaszervezésre, hanem a szakmai feladatokra koncentráljanak.

Nem előfeltétel a nyelvtudás

A jelentkezéskor nem előfeltétel a nyelvtudás, a hollandiai tartózkodás idején például tolmács segíti majd résztvevőket, akik a szakmai anyagokat magyarra fordítva kapják meg. E képzésnél sokkal fontosabb a motiváció, mivel ma Magyarországon ennek hiánya az egyik legnagyobb probléma az ágazatban – jegyezte meg Komlósi István.

A főigazgató szerint a jelentkezők megismerhetik a legújabb nyugat-európai technológiákat és végigkövethetik a teljes termelési folyamatot a tartási körülményektől és az elléstől, egészen a hízók osztályozásáig és a vágóhídig. Emellett a képzésnél kiemelt figyelmet fordítanak a bio-biztonságra, a klímaszabályozásra és a takarmányozásra, de az állategészségügyi kérdések is előtérbe kerülnek majd. 

Egyetemek együttműködése

A Debreceni Egyetem partnereit a Wageningen University-n keresztül találta meg. Bár maga a holland egyetem nem vesz részt a programban, a bekapcsolódó vállalkozások mindegyikének van telephelye az egyetem ipari parkjában. 

Jelentkezni 2015 decemberéig lehet elektronikusan. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának honlapján pedig rövid időn belül elérhető lesz a jelentkezési lehetőség. A képzést a Földművelésügyi Minisztérium is támogatja.

Elérhetőségek

  • 4032 Debrecen
    Füredi út 76.
  • +36 (52) 436 011
2014 © V-Trade Kft. - Minden jog fenntartva